Язовир Батак

къши за гости язовир Батак

Язовир Батак  – един от най-големите язовири на територията на България. Създаден е през 1959г на мястото на тогавашното Баташко блато.

Местоположение: Разположен е в западните Родопи, на 4км от град Батак и на 12км от град Велинград.

Язовир Батак

Язовир Батак се намира на 1,108 м надморска височина . Обграден е от множество гористи върхове и е образуван от водите на р. Мътница, приток на Чепинската река. Около него се намират три биосферни резервата, в които обитават елени, сърни, лисици и глухари. Горите са от бял бор или смърч. Тук можете да видите дървета, надвишаващи 40 метра височина и стволове, които са по-дебели от метър в диаметър.

Язовир Батак, наричан още морето на Родопите и  „романтичното място“ от старите туристи, е шестият по големина язовир в България, разположен е в Западните Родопи. Площта му е 22 км, обемът му е 309 млн. м. Язовирната стена е изградена през 1959 г., височината й е 35 м., а дължината е 273 м.

Средните годишни температури на повърхността на водната повърхност са между 13,5°C до 17,5°С. Това е идеално място за отдих по всяко време на годината. Предпочитано място е за почивка на планина, сред спокойствие и уют, чист въздух и природа, с възможност за разходки, пълноценна почивка и зареждане и целогодишен риболов. Посетителите го избират и заради прохладния полупланински климат.

Еко туризмът около язовир Батак се развива изключително бързо. Създадени са множество еко пътеки, за любителите на туризма, ще откриете прекрасни местенца за отдих и къмпинг в околността на язовира. При разходка можете да се насладите на богатството на планинската флора и фауна. Тук са и  диворастящи горски ягоди, боровинки, голямо разнообразие от различни целебни билки и още много представители на горската растителност.

За любителите на ски спортовете е изградена наскоро ски писта с дължина от 1500м. В горната са част е стръмна, а в долната е полегата. Това я прави добра както за начинаещи, така и за напреднали скиори. Оборудвана е с три ски влека, а в близост има на разположение ски гардероб.

 

Язовир Батак предлага вкусна и типична за района българска храна в своите заведения за хранене.

Брегът на язовира е обграден от  вили и различни разновидности на места за настаняване и подслон. Всеки, който желае, е добре дошъл за една незабравима почивка, наблюдавайки чистия язовир Батак и красивата природа около него.

 

About the Author: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *