Сепарева баня

къщи за гости Сапарева баня

Една уникална забележителност – Сепарева баня

Сепарева баня

Сепарева баня е балнеологичен курорт в България, известен с най-горещата минерална вода в цялата страна – 103 ° С.

Курортът, известен от древни римски времена, се намира на 60 километра от Кюстендил и на 90 километра от София. Разположен е в югозападната част на България, в северното подножие на планинския масив Рила. На 16 километра от Сапарева баня, в Рила има красив планински курорт – Паничище.

Историята на града е неразривно свързана с минералните извори, около които се появило неолитното селище – Кременик. В древността римският град Германея е процъфтявал тук.

Минералните водите от местни източници са доказано ефективни за заболявания на дихателните пътища, сърдечно-съдовата и нервната системи, мускулно-скелетната система, препоръчват се за нервни разстройства.

В центъра на град Сапарева Баня се намира единственият активен гейзер на Балканите, изпускащ фонтан с вода на височина 18 метра на всеки 20 секунди.

През 1957 г. при хидрологични проучвания на 73 м дълбочина сонда достига до пукнатина между котловината и планината и дава ход на намиращи се под високо налягане и температура над 102 °С гореща вода и пари. Под силния напор горещият воден стълб изскача периодично над повърхността на височина 18м. Високата температура прави извора-  най – горещият в Континетална Европа, с няколко градуса повече от италианските Софиони и Джуржитела.

Водата е бистра, безцветна и има миризма на сероводород. Общото количество окисляеми серни съединения, изчислени като сероводород е 15,8 мг/л.

При извора от водата се отделя спонтанен газ, състоящ се изцяло от азот и инертни газове.

Водата се характеризира като хипертермална, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфатна.

С нея се лекуват заболявания на:
– опорно – двигателен апарат – артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра и др. ;
– периферна нервна система -дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаления на нервни окончания;
– отравяния със соли на тежки метали (олово, манган и други);
– възпалителни заболявания на женските полови органи ( аднексити и стерилитети );
– заболявания на кожата (псориазис, дерматити и други);
– заболявания на горните дихателни пътища (синуити, фарингити, трахеити и други);
– поражения на централната нервна система – рехабилитация след мозъчни инсулти.

Вечерно време гейзерът е осветен. Обширен зелен парк заобикаля фонтана.

Интерес представлява църквата „Св. Никола „, датираща от 13-ти век. В близост до църквата могат да бъдат видяни и са останките от древния град Германия.
Сапарева баня е отправна точка на множество туристически маршрути до Рила планина.

В Сепарева баня и околностите могат да бъдат посетени множество свети места. Това са възрожденски, средновековни църкви и параклиси, манастири, оброци и оброчни места.

About the Author: admin

You might like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *