Копривщица

къщи за гости Копривщица

Копривщица е град в Западна България, разположен в планински район и по-точно в централната част на Същинска Средна гора. Намира се на 110 км от София и на 12 км от Подбалканския път. Северно от Пловдив (на 90 км), града се разпростира в живописна долина. През него минава река Тополница.

Копривщица

Този китен град се намира на 1061 метра надморска височина и има ясно изразен континентален планински климат. Лятото е прохладно, поради голямото надморско равнище. Има северно течение, което идва от високите склонове на Стара планина. Зимата е студена, но слънчева. Местните се шегуват, че лятото е три дена и ако се напиеш, ще го пропуснеш.

В близките планински масиви се наблюдават букови гори и иглолистни видове. Разхождайки се в планината, ще откриете диви ягоди, малини, боровинки, коприва, киселец, лапад, както и различни видове гъби. В околността се забелязват и голямо разнообрази от полезни билки.

Въпреки че градчето е туристическа дестинация, все още голяма част от населението се занимава със земеделие и животновъдство.

Копривщица е отбелязана сред Стоте национални туристически обекта, определени от Българския туристически съюз. В градът много от къщите и сградите са част от Архитектурно-исторически резерват.

Копривщица е била роден град и дом на редица български възрожденци. Днес техните къщи са музеи, където всеки може да се запознае отблизо с бита и традицията, характерни за онова време. Някой от тях са:

  • Къща музей на писателя Любен Каравелов
  • Къща музей на поета Димчо Дебелянов
  • Къща музей на революционера Тодор Каблешков
  • Къща музей на революционера Георги Бенковски

Градът се е запазил въпреки многото набези и нападения по време на турското робство. Той е бил многократно изгарян, а жителите са били ограбвани и прогонвани. Заможните жители са успели да „откупят” Копривщица от турската власт и така спечелват специални привилегии за градчето, които съхраняват и до днес непокътнати българските традиции.

Копривщица ще Ви завладее със своята неповторимост. Малките калдъръмени улички, ярко боядисаните къщи с големи чардаци и порти са само част от чара на това планинско градче.

В случай, че искате да посетите Копривщица, изберете датата 2 май, когато се чества празника на града и се прави пресъздаване на събитията от Априлското въстание. Участват множество хора, които разиграват историята предавана през годините. Събитията случили се през 1876г оживяват и събуждат спомена за едно предателство и за една идея за бунт против поробителя.

About the Author: admin

You might like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *