Клисура

къщи за гости Клисура

Клисура е град в Южна България, намира се в община Карлово, на 25км от Копривщица. Това е най-сторо занаятчийско селище и балнеолечебен планински курорт. Намира се в подножието между Средна гора и Стара планина, затова е наречен Клисура, което в означава „проход“.

Клисура История

Това е един от най-значимите градове в историята на България, свързваме го преди всичко с Априлското въстание 1876г. Роденият в Клисура революционер Никола Караджов лично донася в града кървавото писмо на Тодор Каблешков, което обявява началото на Априлското въстание.

Оригиналната камбана, възвестила бунта на клисурци срещу поробителите, е единствения “жив” свидетел на Априлската епопея и представлява най-голямата ценност на Градския исторически музей

Клисура е Градът на Боримечката

Всъщност знаете ли, че Иван Боримечката от „Под Игото“ всъщност е истинска личност- Иван Козарев- козар от Клисура, който е участвал наситина в Априлското въстание, но за разлика от героя на Вазов, след въстанието е заловен и изпратен на заточение в Акра.  Паметникът на Боримечката е едно прекрасно място, където не само можем да отдадем почит към големия герой, но имаме възможност да се насладим на една приказна гледка към Клисура и планините наоколо. Това е едно от онези места в нашата прекрасна Родина, който те карат да усетиш силата и непоклатимата решимост на българския дух.

 

Павурджиева къща

Намира се точно срещу исторически музей в града.Съчетава розопроизводството с етнографията и историята. В Павурджиевата къща се намира единствената запазена розоварна. В миналото в града се е произвеждало ¼ от розовото масло на България, а в града е имало 800 домашни розоварни.

В къщата е учреден първият таен революционен комитет за Четвърти революционен окръг със седалище в Пловдив.

Червенаковата къща

След опожаряването на града, това е първата възстановена къща. Най-уникалното в момента в нея е единственият по рода си Музеят на картофите.  Там ежегодно в края на октомври се устройва местния празник на картофите, който е една от най-големите атракции на града

Природа

Boдoпaд „Cĸoĸa“ ce нaмиpa в Haциoнaлeн пapĸ „Цeнтpaлeн Бaлĸaн“ нaд гpaд Kлиcypa. Boдoпaдa e виcoĸ oĸoлo 35 м ĸaтo вoдaтa пaдa нa 3 cтpъмни пaдa. Дo нeгo нямa cпeциaлнo нaпpaвeнa пътeĸa, нo мoжe дa ce cтигнe ĸaтo ce oтĸлoнитe нa зaпaд oт ocнoвнaтa пътeĸa гp. Kлиcypa – xижa Exo пpи пoлянитe cъc cтapи oвчapници пoд билoтo. Boдoпaдa ce нaмиpa нa oĸoлo 4ч cпoĸoйнo xoдeнe oт гp. Kлиcypa.

 

 

About the Author: admin

You might like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *