Берковица

къщи за гости Берковица

Берковица е град в Северозападна България. Намира се в област Монтана и е на 80 км от София. Разположен е в подножието на Берковска планина, която е част от Западна Стара Планина. Надморската височина на градчето е 405 м. Градът е близо до границата със Сърбия и е изходен пункт за връх Ком (2016 м.), който е началото на маршрута Ком-Емине. Това е българската отсечка на европейския туристически маршрут, по който се изминава цялата Стара Планина. За любителите на пешеходния туризъм, това е един от предизвикателните маршрути в България.

Берковица

Берковица е град с древна история, датираща още от първото хилядолетие пр.н.е. Множеството открити на територията на градчето археологически паметници доказват, че е било обитавано от тракийски племена.

По време на турското робство Берковица е участвала активно във въстанията – Чипровското, Бистрилишкото, Върбанпеновото, както и в подготовката на Априлското въстание.

Разхождайки се из Берковица ще се натъкнете на местните културни забележителности, някой от които са:

  • Къща-музей „Иван Вазов”- ценен архитектурен паметник, където знаменития писател Иван Вазов е живял през 1879-1880 година;
  • Етнографският музей – включен е в 100-те национални туристически обекта;
  • Часовниковата кула – един от най-известните паметници, намиращи се в центъра на градчето;
  • Църквите „Рождество на Пресвета Богородица” и „Св. Николай Чудотворец”

Районът около Берковица е богат на забележителни места, като Клисурски манастир; Чипровски манастир; Лопушански манастир и други. В случай, че попаднете в това красиво градче, може да разширите туристическата си обиколка, посещавайки и тези близки дестинации.

Берковица предлага различни блага на туристите, като лечебен климат, минерални води и чудесни възможности за пешеходен и вело-туризъм. Климатът е благоприятен, тъй като липсват сурови зимни ветрове, а през лятото е прохладно. В близост се намира спортен комплекс „Ком”, където любителите на зимните спортове могат да се насладят на хобито си. Снегозадържането в района е с продължителност от 5 месеца и благодарение на това се създават добри условия за почивка през зимата.

About the Author: admin

You might like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *